Smart Bypass for Montage Clip FX?

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
orangeoctane
Junior Member
Posts: 101
Joined: Tue Aug 05, 2014 2:47 am
Contact:

Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by orangeoctane » Wed May 15, 2019 9:26 pm

How is everyone doing RMS level compensated A/B comparisons of their audio in a montage clip? Same concept as Smart Bypass in the Master Section, but for the Clip FX section? Anyone using Melda MComparison for this?
Attachments
WL.jpg
(250.75 KiB) Not downloaded yet

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2421
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by Justin P » Wed May 15, 2019 9:40 pm

Would be a great native feature addition for people like me that NEVER use the main master section where the Smart Bypass is.

A way to compare the source audio clip with the sound after all the plugins in the clip/track/montage slots with level matching.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 330
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by fuzzydude » Wed May 15, 2019 10:23 pm

Justin P wrote:
Wed May 15, 2019 9:40 pm
Would be a great native feature addition for people like me that NEVER use the main master section where the Smart Bypass is.

A way to compare the source audio clip with the sound after all the plugins in the clip/track/montage slots with level matching.
Yes, would love this. I had a simple plugin made to assist with this inc level matching. Still not ideal but better/faster than the alternative.
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2421
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by Justin P » Wed May 15, 2019 10:26 pm

I have been meaning to work this plugin into my workflow when working entirely "in the box" in WaveLab without any analog gear but keep forgetting.

It seems to have the right idea:

https://www.meterplugs.com/perception
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

User avatar
bobybayo
New Member
Posts: 48
Joined: Thu Feb 02, 2017 12:47 am
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by bobybayo » Thu May 16, 2019 2:17 am

Using Plugin Alliance ADPTR MetricAB for level compensated A/B compa. Not only you can load the original mix and match volume but also load other refs for comparison. I really like that you can use the filters section to A/B compare just sub, low, lowmid, himid, hi between the songs. I have presets with refs from different genres. So I load the preset with the refs from any particular genre, load the original master and start comparing. Easy.
Robert Bayona
Bayona Mastering
Puerto Rico

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2421
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by Justin P » Thu May 16, 2019 2:54 am

bobybayo wrote:
Thu May 16, 2019 2:17 am
Using Plugin Alliance ADPTR MetricAB for level compensated A/B compa. Not only you can load the original mix and match volume but also load other refs for comparison. I really like that you can use the filters section to A/B compare just sub, low, lowmid, himid, hi between the songs. I have presets with refs from different genres. So I load the preset with the refs from any particular genre, load the original master and start comparing. Easy.
But does MetricAB auto-sync the original mix and your processed version? That's the best way to compare.

I have something rigged up in my REAPER analog play/capture sessions to do this but in WaveLab, it seems like the Perception plugin is the best option. Smart Bypass is kinda cool but from what I can tell, it doesn't work with clip/track/motnage plugins, just the master section.
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

User avatar
fuzzydude
Member
Posts: 330
Joined: Sat Jan 22, 2011 5:21 pm
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by fuzzydude » Thu May 16, 2019 7:29 am

Justin P wrote:
Thu May 16, 2019 2:54 am
bobybayo wrote:
Thu May 16, 2019 2:17 am
Using Plugin Alliance ADPTR MetricAB for level compensated A/B compa. Not only you can load the original mix and match volume but also load other refs for comparison. I really like that you can use the filters section to A/B compare just sub, low, lowmid, himid, hi between the songs. I have presets with refs from different genres. So I load the preset with the refs from any particular genre, load the original master and start comparing. Easy.
But does MetricAB auto-sync the original mix and your processed version? That's the best way to compare.

I have something rigged up in my REAPER analog play/capture sessions to do this but in WaveLab, it seems like the Perception plugin is the best option. Smart Bypass is kinda cool but from what I can tell, it doesn't work with clip/track/motnage plugins, just the master section.
The one I had made works with clip effects in Wavelab but does not auto-sync. In other uses, e.g. using different ref tracks I did not find this to be a critical factor. It has the option for a free playhead position, this we do find useful. Let me know if you want me to send you a copy to see if it works for you. It gets a lot of use here both in mixing and mastering.
Comps+OS: Macbook Pro's 10.13.6 I PC's - i7's - M2's - SSD's I Win10 Pro x64 (V-1903) I Nuendo 10 | Cubase Pro 10 I Wavelab 9.5 Pro

User avatar
Thomas W. Bethel
Member
Posts: 549
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:43 pm
Location: Oberlin, OH
Contact:

Re: Smart Bypass for Montage Clip FX?

Post by Thomas W. Bethel » Thu May 16, 2019 11:35 am

Seems awfully expensive for what it does...
Thomas W. Bethel
Managing Director
Acoustik Musik, Ltd.
Room With a View Productions
http://www.acoustikmusik.com/

Doing what you love is freedom.
Loving what you do is happiness.

Celebrating 24 years in business in 2019

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest