Page 1 of 1

WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Sat May 11, 2019 10:43 pm
by frodebass
Hi,
The past few days, WL is quitting with no warning.
It happens while playback, while editing, it can happen anytime. I loose all my plugin tweaks each time, time consuming and frustrating.

Also, I get clicks or crackles in about 1 out of 3 renders. I use external hardware as well as plugins in the master section.

How should I troubleshoot?

Windows 10 home
Asus AMD based PC with 16 GB
Prism Lyra2, latest drivers.

This is a new problem, I've had errors previously in renders, but much rarer.

Frode

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Sun May 12, 2019 9:03 am
by Rat
Hi ...,

Since the last Windoze 10 update, I have had WL quit without warning a couple of times (as in just vanishes from the screen). I have linked this to the 'security scan' in Windows security and it only ever happens when WL is idle.

But apart from this I am afraid I haven't experienced anything like your issues.

Are the render errors dependent upon specific plugins? If so, have you tried using the VST3 versions.

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Sun May 12, 2019 4:22 pm
by PG
Somehow, this means that the performance of WaveLab is affected. Maybe some new runtime process going on.

You could try to raise the priority of WaveLab, as follows (don't try "real-time"), in the Task manager.
2019-05-12_17-21-11.png
(46.36 KiB) Not downloaded yet

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 13, 2019 8:22 am
by Rat
PG wrote:
Sun May 12, 2019 4:22 pm
Somehow, this means that the performance of WaveLab is affected. Maybe some new runtime process going on.

You could try to raise the priority of WaveLab, as follows (don't try "real-time"), in the Task manager.
2019-05-12_17-21-11.png
Thank you!

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 13, 2019 11:34 am
by Thomas W. Bethel
I am running WL 9.5.5 on Windows 7 Pro and have experienced the same problems. Maybe something changed in 9.5.5??? Everything was running smoothly in the previous version. FWIW

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 13, 2019 12:45 pm
by frodebass
Actually, I suspect this also, as all was fine, and I was a bit slow to update to 9.5.5
Any way to roll back to 9.5.4?

Frode

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 8:22 am
by frodebass
Hi PG,
I actually had the priority set to "real-time", changed it to high and it is now a little better. It doesn't crash as often, but I have had a couple of crashes while working, and quite often Wavelab is gone after I take a 5 minute break and get some more coffee. This was not the case in the previous version.
How can I roll back my WL version?

Frode

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 10:59 am
by PG
How can I roll back my WL version?
Uninstall and reinstall. The settings will be preserved.
Now, if you don't have the old version, I have to query Steinberg where you can find it.

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 7:07 pm
by frodebass
Ooooh , don't have the old installer....so....yes please, if possible....

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 7:39 pm
by PG
Hopefully an answer on monday.

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 8:49 pm
by frodebass
Thanks, and BTW....any chance for external effects loop in the montage effects on the next version...? :-)

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Fri May 17, 2019 9:28 pm
by PG
A chance...

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 8:32 am
by Rat
frodebass wrote:
Fri May 17, 2019 7:07 pm
Ooooh , don't have the old installer....so....yes please, if possible....
I have the installer for WaveLab_Pro_9.5.30_Update_win

I can send you a link to this if it will help, but this is for 'update' so I am not sure if it will support a complete re-install.

Paul

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 10:40 am
by frodebass
Hey, yes please! I just uninstalled and reinstalled 9.5.1 from the Steinberg installer app, so 9.5.3 update would be great!
You probably need my email?

Frodebassist@gmail.com

Thanks,

Frode

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 3:04 pm
by PG
Steinberg tells me that you should contact Steinberg support, and they will give you a link.

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 5:26 pm
by frodebass
OK, cool. V 9.5.1 also suddenly quits by the way, but way less often. Probably a combo of problems my end and the recent update.
Is there any logging, anything I could send you too read some explanation for this from?

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 6:18 pm
by PG
Under Windows, you can generate one crash dump from WaveLab if you do so:
While pressing the Alternate key (press first and maintain), select "Global preferences" from the WaveLab menu with the mouse.
In that case, there is a new tab called "Diagnostics". There you can activate several functions.
Activate the option "Enable crash report". Quit and relaunch WaveLab.
If a crash happens, one crash dump is generated.

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Mon May 20, 2019 8:14 pm
by frodebass
OK,thanks! ill try this right away!

Re: WL 9.5.5 shuts down often and many glitches in renders

Posted: Tue May 21, 2019 1:38 am
by Rat
Wavelab 'vanished' when at idle last night. This is the first time it has done so since changing priority to 'high' as suggested.

I am not a programmer. But, this 'feels' like it is a background run time type thing. Something going on after a Wndoze update.