Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
patrisseo
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm
Contact:

Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by patrisseo » Mon Apr 08, 2019 1:16 pm

Hey!

I work with audiobooks and just upgraded from WL9 to 9.5 and it struck me how often I use the option to disable the "Exclude bypassed plugins" option when I Render a selected region in place.

I'll give you an example: I've got a narrator who makes some rustling noises (clothing or script or whatever) from time to time. I usually learn the rustle in iZotope RX spectral denoiser, a plugin which I keep bypassed since I don't want it applied at playback. With Exclude Bypass disabled I can easily apply the plugin when the noise occurs, without having to click the bypass button all the time.

The same goes for when I correct sentences which could have a slightly different frequency response, say just a little bit more highs. In that case I keep a high shelving EQ bypassed, applying it quickly and without hearing it at playback.

Is there anyway around this newly removed function now in WL9.5? I seem to be the only one missing this option! :|

PG
Moderator
Posts: 6788
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by PG » Mon Apr 08, 2019 2:55 pm

I would like to show you another workflow:
2019-04-08_15-54-25.png
(12.13 KiB) Not downloaded yet
There is a function "Render In Place", as pointed out with the red arrow.
If you solo the plugin, and call "Render In Place", then you get what you are looking for.
Isn't it?
Philippe

patrisseo
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by patrisseo » Mon Apr 08, 2019 5:37 pm

Not really since it doesn’t work when the plug-in is bypassed. I’d have to click off bypass, render in place and then bypass again; slowing down my workflow. Before it was a one click thing..

PG
Moderator
Posts: 6788
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by PG » Mon Apr 08, 2019 6:22 pm

Then why not using the on/off switch, rather than the bypass option?
2019-04-08_19-21-38.png
(8.32 KiB) Not downloaded yet
Philippe

patrisseo
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by patrisseo » Tue Apr 09, 2019 9:04 am

No, I would still have to turn it on when rendering.

I don't want the plugin active on playback, but I want it active when rendering. Without having to turn it on and off each time I render.

Basically, include bypassed plugins when rendering.

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2527
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by Arjan P » Tue Apr 09, 2019 10:26 am

Interesting - it used to be the default in WL, to render with bypassed plugins included. I thought it had become an option after that?
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 9.5.50 | Cubase 10.0 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

PG
Moderator
Posts: 6788
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by PG » Tue Apr 09, 2019 10:37 am

I don't wish to reintroduce the original option, that caused a lot of confusion. However, your workflow is also wishable. One (future) solution would be to have the function "Render In Place", when executed from the plugin, to always this very plugin, whatever its bypass status.
Philippe

patrisseo
New Member
Posts: 4
Joined: Mon Apr 08, 2019 12:55 pm
Contact:

Re: Exclude bypassed Plugins option removed - Any way around it?

Post by patrisseo » Wed Apr 10, 2019 4:44 pm

I feel you could minimize the confusion by calling the option ”Include bypassed plugins when rendering”, and keep it somewhere where it would be difficult to enable it by accident.

I really understand that it used to cause confusion, but i’m not too fond of removing features.. But maybe I’m selfish :)

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests