Yellowtech PUC2 AES audio

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
Silveira
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 06, 2019 2:11 pm
Contact:

Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Silveira » Wed Mar 06, 2019 2:22 pm

So I'm having a little problem. I can't seem to get an AES signal into Wavelab. I'm using a Mac Mini and I can see the signal on the System audio input meter. When I go to look for it in Wavelab I only get the two frontal analog inputs as options. There's nothing on the control panel to select inputs. Maybe I'm missing something but I can't figure this out. :?

Rat
Member
Posts: 725
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Rat » Thu Mar 07, 2019 3:50 am

So you feeding the PUC2 with AES? That is, into the AES in XLR on the unit? Whilst I am not exactly familiar with this unit, if AES is present at the unit input, it would probably disregard the analogue inputs.
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Studio: Windows 10 Pro (x64), Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x Intel Pro 5400S Series 256GB SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

Laptop: Windows 10 Pro (x64), Razer Blade Gaming Intel Core i7 8750H 6 cores/12 threads 4,1GHz CPU, 16 GB RAM SSD & HHD

WaveLab 9.5 Pro and 10 Pro current release, ProTools, iLok, DMG (Dave Gamble), Sony Oxford, Weiss

S-EH
Member
Posts: 356
Joined: Sat Dec 18, 2010 12:47 pm
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by S-EH » Thu Mar 07, 2019 8:56 am

Hi!

Does the PUC2 have a control/settings mixer dialog ?
It should be possible set Input to Analog, Digital...

Do you have "The WaveLab Yellowtec Edition"
https://www.yellowtec.com/puc2.html

regards S-EH
RME Fireface 800, WaveLab, Cubase...

User avatar
Thomas W. Bethel
Member
Posts: 605
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:43 pm
Location: Oberlin, OH
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Thomas W. Bethel » Thu Mar 07, 2019 12:27 pm

I am sure you have read this https://www.yellowtec.com/fileadmin/use ... ual-EN.pdf did the Mac recognize the unit when you plugged it in? Best of luck!
Thomas W. Bethel
Managing Director
Acoustik Musik, Ltd.
Room With a View Productions
http://www.acoustikmusik.com/

Doing what you love is freedom.
Loving what you do is happiness.

Celebrating 24 years in business in 2019

Silveira
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 06, 2019 2:11 pm
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Silveira » Fri Mar 08, 2019 12:05 pm

Thank you for the reply's! I did read the manual. The strange part is that the interface does see the AES input signal. I can go to the Mac's sound input and see the meters moving. I just can't get Wavelab to see the input signal. The control panel only shows the analog inputs for some reason. The unit has it's latest firmware. I've contacted Yellowtec's support but they weren't that helpful. Still scratching my head.

User avatar
Thomas W. Bethel
Member
Posts: 605
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:43 pm
Location: Oberlin, OH
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Thomas W. Bethel » Fri Mar 08, 2019 12:27 pm

You may have to go to this setup in your Mac "audio midi setup" (it is found in the utilities folder on your HD) and change things. We had some problems with our Mac Pro and had to redo some settings to get everything to work correctly. I did not even know about this and I have been a Mac user for a long time. Best of luck!
Thomas W. Bethel
Managing Director
Acoustik Musik, Ltd.
Room With a View Productions
http://www.acoustikmusik.com/

Doing what you love is freedom.
Loving what you do is happiness.

Celebrating 24 years in business in 2019

bob99
Senior Member
Posts: 2526
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by bob99 » Fri Mar 08, 2019 8:52 pm

Silveira wrote:
Wed Mar 06, 2019 2:22 pm
So I'm having a little problem. I can't seem to get an AES signal into Wavelab. I'm using a Mac Mini and I can see the signal on the System audio input meter. When I go to look for it in Wavelab I only get the two frontal analog inputs as options. There's nothing on the control panel to select inputs. Maybe I'm missing something but I can't figure this out. :?
If nothing else works, you could try to see if it works correctly in Wavelab as an Aggregate Device, as a workaround.
https://support.apple.com/en-us/HT202000

Silveira
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 06, 2019 2:11 pm
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Silveira » Sun Mar 10, 2019 5:01 pm

I've tried using it as an Aggrogate device and WaveLab still won't see an input. Not sure where to go from here. :roll:

Silveira
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 06, 2019 2:11 pm
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Silveira » Sun Mar 10, 2019 5:04 pm

Thomas W. Bethel wrote:
Thu Mar 07, 2019 12:27 pm
I am sure you have read this https://www.yellowtec.com/fileadmin/use ... ual-EN.pdf did the Mac recognize the unit when you plugged it in? Best of luck!
The Mac does see the input. It's just for some reason I can't get WaveLab to see the input.

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2467
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Justin P » Sun Mar 10, 2019 5:53 pm

Can other apps receive input from this device?

If you’re on Mojave, did you give WaveLab permission to access the microphone in the MacOS settings?
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

bob99
Senior Member
Posts: 2526
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by bob99 » Mon Mar 11, 2019 3:38 am

Silveira wrote:
Fri Mar 08, 2019 12:05 pm
I've contacted Yellowtec's support but they weren't that helpful. Still scratching my head.
It seems really odd that Yellowtec wouldn't have an answer if they have their own special version of Wavelab. S-EH asked, but are you using the Yellowtec Edition of Wavelab, or standard Wavelab Elements 9.5 or Wavelab Pro 9.5?

Silveira
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 06, 2019 2:11 pm
Contact:

Re: Yellowtech PUC2 AES audio

Post by Silveira » Mon Mar 11, 2019 2:42 pm

Justin P wrote:
Sun Mar 10, 2019 5:53 pm
Can other apps receive input from this device?

If you’re on Mojave, did you give WaveLab permission to access the microphone in the MacOS settings?
Justin P!!! You did it!! You helped me solve it. After I upgraded to Mojave for some reason the permission for Wavelab to access the microphone wasn't selected. I can't believe I couldn't figure it out. Thank you all for all the reply's. Now back to some editing. ;)

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest