1st time user - Audio gets softer. Help!

All topics on WaveLab 9 and WaveLab Elements 9
Post Reply
mikimakajuku
New Member
Posts: 2
Joined: Mon Feb 18, 2019 3:51 am
Contact:

1st time user - Audio gets softer. Help!

Post by mikimakajuku » Mon Feb 18, 2019 3:55 am

Hi there!

Name is Miki for short. First time user of Wavelab. I edited an entire file, and it plays well on the wavelab, but when I export it to iTunes/Anchor the volume must be turned up all the way to hear it at a normal level. What did I do wrong? Any help or guidance would be greatly appreciated.

User avatar
toader
Member
Posts: 869
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:37 am
Location: Denver, Colorado, USA
Contact:

Re: 1st time user - Audio gets softer. Help!

Post by toader » Mon Feb 18, 2019 10:41 pm

Open the exported file in Wavelab, and also open the original file (before you did your editing)... What is the peak level of each file? What is the approximate RMS (or LUFS) level of each file?
Computer 1: Cubase 10.0.15, RME HDSPe AES (x2), RME HDSPe AIO (x1), Nvidia NVS 510 video card, Dell T7500 workstation with Intel Xeon X5690 (6 cores with hyperthreading) 3.47gHz, 24GB RAM, UAD-2 Quad, Windows 10 64-bit
Computer 2: Wavelab 9.5.40, RME HDSPe AIO, AMD Radeon RX 480 video, Dell XPS 8720 with Intel I7-7700 CPU (4 cores with hyperthreading) 3.6gHz, 24GB RAM, Windows 10 64-bit

Todd Loomis @ https://noiseradiationstudios.com

Rat
Member
Posts: 725
Joined: Thu Dec 16, 2010 6:33 am
Contact:

Re: 1st time user - Audio gets softer. Help!

Post by Rat » Tue Feb 19, 2019 3:40 am

If you load a reference file (commercial release from iTunes etc) into WL .... and then compare it to your edited file ... does your file play quieter than you expect in comparison?
Regards

Paul

Paul Rat Blakey
12th & Vine Post

Studio: Windows 10 Pro (x64), Intel Core i7 7700 Quad Core LGA 1151 3.6 GHz CPU, 32 GB RAM, Gigabyte Z270M-D3H LGA 1151 mATX Motherboard, 2 x Intel Pro 5400S Series 256GB SSD (system and session drives), RME HDSPe AIO, Mytek converters

Laptop: Windows 10 Pro (x64), Razer Blade Gaming Intel Core i7 8750H 6 cores/12 threads 4,1GHz CPU, 16 GB RAM SSD & HHD

WaveLab 9.5 Pro and 10 Pro current release, ProTools, iLok, DMG (Dave Gamble), Sony Oxford, Weiss

mikimakajuku
New Member
Posts: 2
Joined: Mon Feb 18, 2019 3:51 am
Contact:

Re: 1st time user - Audio gets softer. Help!

Post by mikimakajuku » Wed Feb 20, 2019 5:35 am

Thank you so much for your responses everyone! Somehow... it fixed itself. I restarted the computer and everything normalized. Thank you for your advice though! I appreciate this supportive audio community.

Post Reply

Return to “WaveLab Pro 9 | WaveLab Elements 9”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest