PT user trying out nuendo

Post general topics related to Nuendo 7 here.
Post Reply
the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 1:02 pm

Hi. Im a PT user, doing sound design profesionally. I want to try out Nuendo and see if i like it more than pro tools.

-There is one thing (as of now):)

-Is there any way i can go to another place on the timeline, and not having to click the timeline bar in the top?

I would really like to be able to click anywhere in the project, and then the playback head should follow my click.

Thanks:)

hendrix97
Junior Member
Posts: 65
Joined: Mon Oct 10, 2016 3:27 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by hendrix97 » Thu Nov 24, 2016 3:05 pm

In Preferences -> Transport there is a menu item called "Locate when clicked in Empty Space".
Thats what you are looking for

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 3:45 pm

Thanks. That doesnt solve the problem when i'm clicking an audio clip:)

User avatar
Fredo
External Moderator
Posts: 2304
Joined: Tue Dec 14, 2010 11:20 am
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by Fredo » Thu Nov 24, 2016 4:36 pm

That's why it is called " ... in Empty Space", because when you click on an audio clip, you are selecting the audio clip. Two different functions. I sometimes want to select a clip without chaning my position in the timelin, and vice versa.


Fredo

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 5:09 pm

Ok. Thanks for taking the time:)
Sadly, that's a deal breaker for me.
Thanks again.

Puma0382
Senior Member
Posts: 1538
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:11 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by Puma0382 » Thu Nov 24, 2016 6:15 pm

the19thbear wrote:Ok. Thanks for taking the time:)
Sadly, that's a deal breaker for me.
Thanks again.
Indeed. A shame; its like this in Cubase too. I'd love it if SB devs have been taking note of this and the 'Smart Tool' workflow in StudioOne, for example. Genius and elegant and slick and fast.

Fingers crossed something good coming in C9/Nuendo 7.5 ..? If not, I'll not sweat it... S1 is getting more attention from me of late anyway...

Good luck to ya.!
Bob
System 1:- Win10 64bit, Gigabyte H81M m/board, Intel i7 4790 3.6Ghz, 16Gb RAM, 2 x 1Tb HDD storage, NVIDIA GTX 750 Ti, 2 x 22" LCD monitors at Full HD; Steinberg UR44; Cubase Pro v10.0.5, WaveLab Pro v9.5.30, Studio One v3.5.6, Addictive Drums 2, Komplete 10, StylusRMX

System 2:- Win10 32bit, Q6600 2.4 Ghz, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce 8400 GS, Delta 1010LT; Cubase Pro v8.0.40, WaveLab Pro v9.1.0, Komplete10, StylusRMX

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 6:27 pm

Thanks:) I have gotten s1 to behave like pro tools and I'm really happy with it (for music making)

ErikG
Member
Posts: 447
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by ErikG » Thu Nov 24, 2016 6:34 pm

If you are want it to behave like PT you have to run it like PT.
PT is based on the range selector, if you choose the range tool it will behave similarly if you set your prefs accordingly.
The cursor will never behave like PT. It isn't meant to, it's a cursor and not a time selection tool.
Filmlance
11xNuendo, 5xPT
Dubstage with 2k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

DaniDonadi
New Member
Posts: 27
Joined: Sat Apr 05, 2014 3:24 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by DaniDonadi » Thu Nov 24, 2016 6:48 pm

That's what the Range Tool does when in Edit Mode (Nuendo Only), you can click anywhere on the audio clip and it will play from there, but you have to be in Edit Mode. To me it's even better than in PT as you can switch modes with a key command.
Dani Donadi
Composer/Producer
Donadi Media DBA Donadi Music Productions LLC
Music & Sounds for Film/TV/Video Games & Themed Attractions
WWW.DONADI.COM
Latest: Nuendo - Cubase Pro - WaveLab Pro - Dorico| MAC OS

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 7:10 pm

Hmmm. So how do I get this behavior?
Any special settings?

User avatar
lemix
Member
Posts: 338
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by lemix » Thu Nov 24, 2016 7:20 pm

the19thbear wrote:Hmmm. So how do I get this behavior?
Any special settings?
That's what the Range Tool does when in Edit Mode (Nuendo Only)
Transport > Edit mode ;)
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1350
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by Oliver.Lucas » Thu Nov 24, 2016 7:23 pm

You can also press "L" (standard key command) to position the playback head at the hit point of the the selected file.
Latest Nuendo on various Macs
Main machine: Hexacore 3.3 Cheese grater with USB3 and RME Raydat, 48GB RAM, Radeon HD 7970, Caldigit FASTA USB C, Intensity Pro, PT HD 11, macOS 10.13

twelvetwelve
Member
Posts: 813
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by twelvetwelve » Thu Nov 24, 2016 7:46 pm

As mentioned:

1) Use the range tool
2) Enable Transport -> Edit Mode
3) Enable Preferences -> Editing -> Cycle Follows Range Selection

With those enabled you should have Nuendo behaving like PT. Assigning key commands to those functions allows for quick toggling.

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Thu Nov 24, 2016 8:03 pm

Thanks! I'll try it out tomorrow, and I'll probably have new questions by then too;)

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Fri Nov 25, 2016 8:27 am

Ok. It works! Thanks a lot:)
So.. further expirementation:
I got fade to/from cursor set up just lie pro tools and trim start/end hotkeys set up correclty.

And with you guys help, i got mouse behaviour like PT. There is still a couple of problems though.
If i use the range tool, and go to edit mode, and do the "cycle follows range selection", i get a lag.
When i click somewhere in an audio clip, there is about delay of about a second or so, until the playback head places itself at the place where i clicked. I work fast and i need to do fast edits. Is there any setting somewhere that could speed things up?

Another thing. When i do fades in range tool mode, by using hotkeys: I cant adjust the fades? Do i really have to switch tools to be able to adjust fades?
I guess there is no multitool in nuendo, but still?

Thanks again;)

twelvetwelve
Member
Posts: 813
Joined: Wed Dec 15, 2010 9:35 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by twelvetwelve » Fri Nov 25, 2016 7:42 pm

System specs? Playing back at the same time? Clicking is instantaneous here. Re: fades you have a multitude of fade functions available as key commands which you can use to change fade length without having to switch tools although a multi-tool is a long requested feature.

User avatar
lemix
Member
Posts: 338
Joined: Fri Dec 28, 2012 2:01 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by lemix » Fri Nov 25, 2016 9:05 pm

the19thbear wrote: Another thing. When i do fades in range tool mode, by using hotkeys: I cant adjust the fades? Do i really have to switch tools to be able to adjust fades?

Thanks again;)
Adjust exactly what ? Fades start/end will have a little triangle at the top of your selected clip.
Fade shape ? Currently Nuendo does not give you custom curves with nodes, without one extra step : just double click in the fade area and you have many options there.

does this help ?
cheers,
Andrew

W7 pro 64_i7 3930K_16GB_ Nuendo 6.5.4-7.1.30 & PT 12.4------Mac Mini OSX Lion_PT 10.xx-----WXP, Wavelab, Plextor Premium, Hofa DDP
Allen&Heath GS R-24M_ full rack of vintage analog boxes _UAD2_Nugen_iZotope_Melda_Waves_Plugin Alliance_McDSP
1.0_2.0 and 5.1 monitoring

the19thbear
New Member
Posts: 8
Joined: Thu Nov 24, 2016 12:59 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by the19thbear » Fri Nov 25, 2016 10:53 pm

The problem with fades, is that i have to change tools to adjust fades length (thats what i want).
Spec wise i have an I7, 3 ghz quadcore hackintosh. Runs every other daw without a single hickup.

Thanks:)

ErikG
Member
Posts: 447
Joined: Fri Dec 17, 2010 8:43 am
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by ErikG » Sat Nov 26, 2016 11:40 am

I suggest as I do to every PT user trying out Nuendo:
If you stubbornly try to use the program like you did in PT you will struggle. Some things you can do in similar ways, other things you just can't.

You really should try to learn the program on its own merits.

I used to be a PT user only from before it was called PT (ProDeck and ProEdit) and started to move over to Nuendo in 2007. We Still have several PTHD licenses that aren't used much these days.

My workflow and ways to accomplish editing is very different to how I would accomplish it in PT.
In my opinion it has to be to be efficient.
Filmlance
11xNuendo, 5xPT
Dubstage with 2k Christie projection
8xMedia Composer, VFX, online, grading and more

Oliver.Lucas
Senior Member
Posts: 1350
Joined: Wed Dec 15, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by Oliver.Lucas » Sat Nov 26, 2016 1:42 pm

+1 on what ErikG said.
You will probably find yourself using the range tool MUCH less than in PT...
Latest Nuendo on various Macs
Main machine: Hexacore 3.3 Cheese grater with USB3 and RME Raydat, 48GB RAM, Radeon HD 7970, Caldigit FASTA USB C, Intensity Pro, PT HD 11, macOS 10.13

User avatar
Brain
Member
Posts: 282
Joined: Tue Jan 04, 2011 7:55 pm
Location: Dallas
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by Brain » Mon Nov 28, 2016 4:09 am

the19thbear wrote:Ok. It works! Thanks a lot:)

Another thing. When i do fades in range tool mode, by using hotkeys: I cant adjust the fades? Do i really have to switch tools to be able to adjust fades?


Thanks again;)
if the range tool is still selected, you can highlight a range and hit the "A" key which by default makes a fade the length of the high lighted area, no changing tools.
1.
N6.5.40, N6.0.7, WL 8.5.20
3.50gHz i7, Win-7_Pro
RME HDSPe-MADI
Motu Micro-lite
Timebase
Euphonix System-5

2.
N7.0.30, N6.5.40, N6.0.7
2.66 gHz Core2 Quad, XP SP-2
RME HDSP-MADI (primary)
SSL Alphalink MADI-SX, Mixpander-5 (backup)

User avatar
MattiasNYC
Grand Senior Member
Posts: 3334
Joined: Thu Dec 16, 2010 9:27 am
Contact:

Re: PT user trying out nuendo

Post by MattiasNYC » Thu Jan 11, 2018 4:45 am

Ok, I've got a new system and am giving Nuendo another go after having used PT almost exclusively last year.

Question:

When I edit I sometimes need to extend event length which requires me to use the selection tool, yet when I want to cut to cursor or fade to/from cursor or more importantly play back from cursor I need to be using the range tool plus edit mode - Is there a way to extend events without toggling back to the select tool?

This is slowing me down something fierce and makes me hate not having the PT multitool.....

As a matter of fact, I think there should be a general overhaul of editing because there are a few things that don't make sense to me....
Nuendo 7.1.4 / Lynx TWO-B / Windows 10 Pro 64-bit / Ryzen 1700 3.7GHz (oc) / 16GB Corsair Vengeance DDR4@3200MHz / Nvidia GTX 660 / ASUS x370-A mobo/ 500GB WD Blue system drive / Crucial BX100 250GB SSD media / spinners for library/backup ::::: iZotope RX / Phoenixverb Surround / DaVinci Resolve / Faderport / Applied Acoustics UltraAnalog / my pet pony Frank

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests