A Focus Button

All feature requests and suggestions for upcoming releases of Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 can be posted here.
Locked
PeppaPig
Member
Posts: 916
Joined: Sat Jan 24, 2015 5:39 pm
Contact:

A Focus Button

Post by PeppaPig » Sun Sep 18, 2016 9:07 am

Sort of a soft solo, instead of solo, drop all other tracks by a user definable db amount so you don't need to mess around with your mix when trying to listen to individual tracks.

As screen real estate is at a premium, this feature could be enabled using the solo button, ie one clock solo, two clicks focus (or 'tother way round user definable).
Cubase Pro 10.00.40, 9.5, Pro9.0.20. WaveLab 9 EL. UA Apollo Quad FW, UA PCI Octo, UA Satelite Quad, Adam T5V, Golden Audio pre73 DLX, Behringer ADA8200, Joe Meek AC3, Intel i7 6850x@4.2Ghz (6C/12T), Asus x99 Deluxe II, AMD 6450 HD, Windows 10 Pro, Samsung 860 and 850 SSDs, 64Gb RAM - Melodyne Studio, Komplete ultimate 11, Halion 6, GA,GA2,GA3,GA4 (+sp), OZ6, OZ7, OZ8 adv, Neutron Adv, BFD3, SoundToys rack, Panorama P1, M-Audio Oxygen, Yamaha YPP55 - outboard: PRO VLAII, Digitech Time machine RDS4000, 1950s Ferrograph Series 5, Mics: AKG C1000S, Rode NT2A and M5 pair, SE2200A, SE X1R, Fame-VT67 (cheap valve U67 clone), Heil PR20&PR22, Behringer Mic2200 used for reamping with a bit of nastiness!

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2237
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: A Focus Button

Post by marQs » Sun Sep 18, 2016 9:49 am

That's what the Listen button is for. You have to enable the control room!
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

PeppaPig
Member
Posts: 916
Joined: Sat Jan 24, 2015 5:39 pm
Contact:

Re: A Focus Button

Post by PeppaPig » Sun Sep 18, 2016 11:52 am

marQs wrote:That's what the Listen button is for. You have to enable the control room!
Indeed, but like a lot of people I don't use the control room as on bigger projects it pushes my PC over the edge into CPU starvation. I'd like the feature in basic Cubase, I'm sure it would be trivial to code and very useful.
Cubase Pro 10.00.40, 9.5, Pro9.0.20. WaveLab 9 EL. UA Apollo Quad FW, UA PCI Octo, UA Satelite Quad, Adam T5V, Golden Audio pre73 DLX, Behringer ADA8200, Joe Meek AC3, Intel i7 6850x@4.2Ghz (6C/12T), Asus x99 Deluxe II, AMD 6450 HD, Windows 10 Pro, Samsung 860 and 850 SSDs, 64Gb RAM - Melodyne Studio, Komplete ultimate 11, Halion 6, GA,GA2,GA3,GA4 (+sp), OZ6, OZ7, OZ8 adv, Neutron Adv, BFD3, SoundToys rack, Panorama P1, M-Audio Oxygen, Yamaha YPP55 - outboard: PRO VLAII, Digitech Time machine RDS4000, 1950s Ferrograph Series 5, Mics: AKG C1000S, Rode NT2A and M5 pair, SE2200A, SE X1R, Fame-VT67 (cheap valve U67 clone), Heil PR20&PR22, Behringer Mic2200 used for reamping with a bit of nastiness!

User avatar
marQs
Senior Member
Posts: 2237
Joined: Fri Dec 17, 2010 12:34 am
Contact:

Re: A Focus Button

Post by marQs » Sun Sep 18, 2016 10:21 pm

The control room isn't a CPU munching feature - or I just have not realized this...

Anyway, it has a lot of different possibilites and one of them is exactly what you're asking for. You don't have to do much more than enabling it, set your main outs to 'not connected' and connect the control room outs instead. In the control room part of the mixer you get a dim slider that's corresponding with the L-button.

Can't imagine that eats up a serious amount of computing power! I run projects with up to 250 tracks, lots of plugins etc. - no problem here.
Cubase 10.5 | WL 10 | Fireface UFX | UAD2 Octo (2x)/Quad PCI-e | Win10 Pro 64 | i7-7820 x | Asus Prime X299-A
http://www.secretsource.de
Authentic Drums - Sample Pack for Slate Trigger: https://www.authentic-audio.de/drum-sa ... e-trigger/

mpayne0
Member
Posts: 655
Joined: Fri Dec 17, 2010 10:07 pm
Location: Brooklyn
Contact:

Re: A Focus Button

Post by mpayne0 » Tue Sep 20, 2016 3:24 pm

Once you go CR you can't go back.

I've never noticed any difference in CPU with the Control Room. My computer is not that powerful, so I would notice that, I think?

Centralmusic
Grand Senior Member
Posts: 5438
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:23 pm
Contact:

Re: A Focus Button

Post by Centralmusic » Tue Sep 20, 2016 6:28 pm

Control Room is one of the greatest feature in Cubase! Can´t live without it.
Don´t understand why people are afraid of it...
:roll:
!!! NOTE: This is a user forum. It's from users to users. This is not a technical support forum. Therefore sometime some Steinberg employees appear here and help the users. !!!
"Do you already know the manual?"
Kennst du schon das Handbuch?"

Locked

Return to “Feature Requests and Suggestions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests