cc11 etc to a fader

Post general topics related to Cubase Pro 8, Cubase Artist 8 and Cubase Elements 8 here.
Post Reply
Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Wed Jun 20, 2018 12:02 pm

Hi. how can i assign cc11, cc7, cc1 etc. to my fysical fader. i want to do the automation with my fader. And i dont mean in quickcontrols. i have about 1000 tracks, and i dont wont to go in to every tracks and do the same thing. i have seen many post about this. but nothing that can show how to do it in a easy way step by step.

Thanks

Grimd
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Thu Jun 21, 2018 10:13 pm

Hi and welcome,

In the Generic Remote Device, you can assign a MIDI CC to the "Selected track > Volume Fader", for example. Is this, what you are looking for? I would recommend you to thing (and read) about the pick-up mode.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Fri Jun 22, 2018 5:14 pm

I know about generic remote. The only cc i can find is volume and pan. Modulation, expression etc are not to be found in generic remote.
Last edited by Grimd on Fri Jun 22, 2018 8:36 pm, edited 1 time in total.
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Fri Jun 22, 2018 6:00 pm

Hi,

In the upper part you set the incoming MIDI data, you can use MIDI Learn. In the lower part you set what do you want to control, for example Volume of selected track.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Fri Jun 22, 2018 8:39 pm

I know that. But expession, modulation and other cc is not there.
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sat Jun 23, 2018 7:10 am

viewtopic.php?t=83384

This is an older thread about the same issue. They are talking about using transporter(same as logical editor?) because the other cc than volume are not to be found in generic remote.
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Sat Jun 23, 2018 11:47 am

Grimd wrote:
Fri Jun 22, 2018 8:39 pm
I know that. But expession, modulation and other cc is not there.
Where? In the upper or lower part of the Generic Remote Device?
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sat Jun 23, 2018 1:26 pm

Lower part
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Sat Jun 23, 2018 8:32 pm

In the lower part, you set the parameter you want to control, for example Volume, Pan. If you want to remap MIDI CC to another one, use MIDI effect Modifier, or Logical Editor.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sun Jun 24, 2018 6:31 am

Yes. I suppose i have to use logical editor. But that is not helping very much. ☺️ logical editor are not very easy to use. It's not logic for me. So, can someone tell me step by step have to do it. I thought this was a very known problem. How to controll other cc with your fader other than volume and pan.
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Mon Jun 25, 2018 9:05 am

Hi,

Use Transformer MIDI Insert.

Filter Target
Type Is > Equal > Controller > And
MIDI Controller Number > Equal > CC11

Action Target
Value 1 > Set to fixed value > Your wanted MIDI CC

Function
Transform
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Tue Jun 26, 2018 7:10 am

Thanks. I will try. ☺
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sat Jun 30, 2018 11:04 am

Do i have to make a macro.?
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

Martin.Jirsak
Forum Elder
Posts: 16984
Joined: Sun Mar 20, 2011 3:52 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Martin.Jirsak » Sat Jun 30, 2018 9:15 pm

Hi,

No you don't need a Macro. Just a MIDI Insert effect Transformer.
Martin Jirsak
How to show notes of the chord/scale only
Cubase Training

Cubase Pro (last officially supported version all the time)
macOS (last update)

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sat Jun 30, 2018 10:01 pm

But then i have to go in to every 1000 tracks and do the same thing? . It would just be another way to do it like note expression and quick controls. The point is to have the fader working on every tracks i selected.
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grim » Sat Jun 30, 2018 10:02 pm

EDIT....you posted the same thing while I was writing.

I think there is a rather large gap between what you've said you would like to do and what Martin is explaining you can do.

As far as I understand it, Midi Transformer insert will need to be inserted on every track you want to control like this....and you said already this is exactly what you want to avoid.

This might be your easier option, unless there is something I'm not understanding about the advice you're getting.
https://www.bome.com/products/mtclassic
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

Grimd
New Member
Posts: 11
Joined: Wed Jun 20, 2018 10:40 am
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grimd » Sun Jul 01, 2018 8:09 am

with other words. you dont know how to do this in cubase? i know it can be done in logic editor. but i dont know how
Windows 10 pro ( on every 4 machines, Cubase 8 pro on Master pc, Vepro 6 on 3 Slave pc

User avatar
Grim
Grand Senior Member
Posts: 5064
Joined: Thu Jan 06, 2011 5:08 pm
Contact:

Re: cc11 etc to a fader

Post by Grim » Sun Jul 01, 2018 10:24 am

Grimd wrote:
Sun Jul 01, 2018 8:09 am
i know it can be done in logic editor.
In Cubase logical editor? Don't think so.
i7 5820k @3.7Ghz, 16Gb, W10Pro, Cubase 9.0x, Cubase 8.5.x, Audient iD22, Zoom UAC-2, Wavelab Elements 9.x, Nektar Impact GX61

Post Reply

Return to “General”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests