Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
Oceans
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Apr 29, 2012 5:04 am
Contact:

Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Oceans » Sun Apr 29, 2012 5:22 am

For some reason, when I attempt to record sound through my microphone, Cubase 6 displays input coming in but I cannot hear any sound?

No sound is present during playback, or even when I test the input levels. However, outside of cubase, through say iTunes I can hear sound with the same setup

I am using Cubase 6, with an M-Audio - Fast Track Ultra 8x8 audio interface, Shure SM57 microphone, and Sennheiser HD 280 pro heaphones

Any help will be greatly appreciated! :D

Shinta215
Senior Member
Posts: 1032
Joined: Sat Feb 18, 2012 8:26 pm

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Shinta215 » Sun Apr 29, 2012 5:33 am

Have you got monitoring turned on for the audio track?

User avatar
Split
Grand Senior Member
Posts: 5282
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Split » Sun Apr 29, 2012 10:37 am

Have you selected the M-Audio ASIO driver in Cubase? Have you setup all the connections properly? do you have the headphones plugged into the M-Audio Interface headphone socket?
??????Split
Cubase 10
Still at it... just!

Oceans
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Apr 29, 2012 5:04 am
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Oceans » Sun May 27, 2012 4:15 am

Hey,

This reply is very late but anyway,

To Shinta:

My monitoring is turned on

And to Spllt:

The M-audio ASIO is selected, the headphones are plugged into the M-audio interface, but I think that my connectons may be set up incorrectly

What is confusing is that I can hear sound through a MIDI keyboard on an Instrument track, but cannot hear anything through an audio track

So far my VST connections are set with -

Input: Mono (Set to channel 3 on my interface, which is the channel that my mic is plugged into), and Stereo (Set to channels 1 and 2)

Outputs: Stereo (Channels 1 and 2)

An Audio track has been created with:

Input: Mono (Channel 3)
Output: Stereo (Channels 1 and 2)

When I record audio, it can be played back through the headphones. But when 'monitor' is enabled I cannot hear any sound, during playback, and during recording

Thanks for the replies, if you can help me with this next step that'd be great

User avatar
Split
Grand Senior Member
Posts: 5282
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Split » Sun May 27, 2012 9:57 am

Have you got direct monitoring turned on?
??????Split
Cubase 10
Still at it... just!

Oceans
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Apr 29, 2012 5:04 am
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Oceans » Sun May 27, 2012 12:31 pm

Yeah, direct monitoring is turned on

Any other ideas?

User avatar
Split
Grand Senior Member
Posts: 5282
Joined: Wed Dec 15, 2010 5:06 pm
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Split » Sun May 27, 2012 4:00 pm

Turn It Off...
??????Split
Cubase 10
Still at it... just!

Oceans
New Member
Posts: 4
Joined: Sun Apr 29, 2012 5:04 am
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Oceans » Tue May 29, 2012 11:59 am

That was it!

You're a legend mate, thanks so much for your help, I really appreciate it

I can't believe it was that simple!

Thanks again

Kripalpatel2009
New Member
Posts: 1
Joined: Mon Mar 26, 2018 7:33 pm
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Kripalpatel2009 » Mon Mar 26, 2018 7:36 pm

I have same problem ,i have done direct monitoring off in my focusrite but cant hear any sound while playback,what to do?

User avatar
Prock
Grand Senior Member
Posts: 3676
Joined: Sat Jan 05, 2013 4:22 pm
Location: Connecticut, USA
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by Prock » Wed Mar 28, 2018 12:05 am

Did you turn off the CB audio track monitor function to hear what was recorded?

Regards 8-)
PRock Studio

DAW: Cubase Pro 10.0.20, OS: Win 10 Pro x64, CPU: Intel Core i7 4700K @ 4.0GHz, RAM: 32GB/DDR4/2800MHz, Graphics: 4GB GeForce GTX 960, Mobo: MSI Z170A Gaming Pro Carbon, AI: PreSonus Studio 192 Mobile, Mic Preamp: PreSonus TubePre, Headphone Amp: PreSonus HP4, Studio Monitors: Mackie MR5, 3rd Party VSTs: GSi VB3-II, SampleTank 3, Amplitube 4, Miroslav Philharmonik 2, EZDrummer 2

https://soundcloud.com/prockstudio

miketalbot4
New Member
Posts: 1
Joined: Sat Mar 31, 2018 3:42 pm
Contact:

Re: Can't hear any sound through heaphones? HELP PLEASE!

Post by miketalbot4 » Sat Mar 31, 2018 4:02 pm

Hi...I'm new to Cubase. I have tried all of the above and nothing is working. What am I not doing?

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests