Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Find topics on computers, studios and music-related hardware.
Post Reply
esterman
New Member
Posts: 34
Joined: Tue Nov 08, 2011 12:23 pm
Contact:

Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by esterman » Sat Aug 19, 2017 10:33 pm

Hello Cubasers and Presonas,

We made a patch for Presonus Faderport 8, as some of you might know it does not work 100% out of the box with Cubase, which is a bit frustrating after the first minutes messing with the faders!

We've managed to implement many functions, including:

- Open main windows (Mixer, Editors, Transport, Ctrl Room)
- Metronome on/off
- Full, awesome, plugin control
- Track expand (visibility options)
- Quick Link and selection of multiple tracks - ADDON!
- Fixed many shortcuts, like save, undo, redo, etc...

Plugin control allows for complete layout editing, so you can choose how the params will appear on the Faderport 8, and we added button shortcuts to open the GUI of each plugin that is inserted in the selected track, from 1-8, both in the MixConsole or Project Window!

It's working really good, and we loved the hardware once it's fixed! We're finishing up the package and will release it here for the community soon
Check out the initial video, if you want, skip the setup and from minute 12 on I show some of the application examples:

https://www.youtube.com/watch?v=gCehe5U69H4

We'll be making some style video on the functionalities as time goes by!

Happy Cubasin' 4 all!

Cheers :mrgreen:

esterman
New Member
Posts: 34
Joined: Tue Nov 08, 2011 12:23 pm
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by esterman » Sun Aug 20, 2017 6:14 am

Here´s the link to the ZIP files:

http://www.2600hz.com.br/hardwares/pres ... t-8-cubase

If you want to check the HTMLFO file first, visit: http://www.2600hz.com.br/fp8-cubase/2k6 ... tmlfo.html

Any comments or issues, please let us know ;)

esterman
New Member
Posts: 34
Joined: Tue Nov 08, 2011 12:23 pm
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by esterman » Fri Aug 25, 2017 8:33 pm

New video showing a full mix showing the Faderport 8 in Cubase PRO 9:

Song: Counting Crows - Mr. Jones (live recording)

https://www.youtube.com/watch?v=d14-Gtui8Lc

Audio files obtained from Telefunken´s website in partnership with Sweetwater: www.telefunken-elektroakustik.com/download/sweetwater/

vaptorx
New Member
Posts: 9
Joined: Tue Sep 03, 2013 2:45 pm
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by vaptorx » Mon Sep 04, 2017 8:35 pm

Hi There
Thanks for doing this !
I've been testing this for a couple of days now and is working very well except a few mappings which don't work
- When I open any of my current projects (audio, VI, Bus, VCA, All) Mappings dont work
-They only work with one of your projects from the zip file , however VCA is not mapped corectlly as when i press it i can see FX channels etc
Is there is any way that i can edit those mappings in my own way ? if so how ?

Big Up for a great work !

esterman
New Member
Posts: 34
Joined: Tue Nov 08, 2011 12:23 pm
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by esterman » Wed Sep 13, 2017 2:15 pm

Hey Vaptorx, thanks for your feedback

In order for the visibility switches to work, you have to do one of these two things:

- Set up your own visibility settings in the MixConsole
- Make the empty included project a template, by opening it and choosing File -> Save as template.... in this case, instead of using the regular empty cubase template you will begin using our FP8 empty template for your new projects

The VCA´s are on SHIFT+VCA button, because I consider FX channels more important.... the VCA´s are just a shift away ;) If you change the order of the visibility presets we made, you can adapt to any layout you want

Stay tuned for the coming update.... will post here, but you can drop a line to suporte@2600hz.com.br if you want to be notified by email when v2 comes out ;)

ottomo
New Member
Posts: 48
Joined: Fri Nov 04, 2011 1:03 am
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by ottomo » Thu Sep 21, 2017 10:57 pm

Hi dont mean to hijack the thread just curious as to if its at all possible to have the multiple select channels with the scroll whell as showcased in your video with other controllers...basically with the artist transport that im using. Great work by the way im seriously thinking of getting the faderport now:)
Workstation:i7 3 Ghz CPU, Gigabyte Z97, 32Gig RAM, System Drive 256 Gig SSD.
Software: Win10 latest vesrion 64Bit, Cubase 9.5, NI Komplete, Softube Console 1,Slate Digital,Soundtoys and a few more
Interface: RME HDSP Raydat with SSL Alphalink converters. Audient ID14(other system)
Controleers: Avid Artist Mix/Transport, Softube Console 1, Steinberg CC121 Controller, Steinberd CMC contorllers, IOS Metagrid

ruffindajungle
Junior Member
Posts: 198
Joined: Fri Feb 04, 2011 7:36 am
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by ruffindajungle » Sun Oct 22, 2017 10:33 am

Anything like this on osx?

edit: watched the youtube and in comments you answered it. Just wow! Doing the gods work mister! I'm willing to give my FP8 another try.
Hackintosh i7 4790k, Sierra, Cubase 10, Halion 6, Groove Agent 4, Erica synth Fusion box, Sh101, Ob-6, Rme UCX, E352 cloud terrarium

luiza177
Junior Member
Posts: 153
Joined: Tue Jul 05, 2011 6:43 pm
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by luiza177 » Wed Nov 29, 2017 7:42 pm

Just to make sure, the Faderport needs to be in MCU mode, right?

c.januario
New Member
Posts: 8
Joined: Fri Jan 06, 2012 10:20 pm
Location: Rome
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by c.januario » Tue Jan 23, 2018 6:24 am

yep it shoud

meister
New Member
Posts: 3
Joined: Tue Feb 28, 2012 10:23 am
Contact:

Re: Faderport 8 patched for Cubase | Plugins, visibility, link

Post by meister » Tue Mar 06, 2018 9:17 am

Can this procedure help me with my Faderport (single fader) also? I would like to use the fader as different (changeable) MIDI CCs.
Regards :-)

Post Reply

Return to “Computer/Studio Hardware & Setup”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests