Single window for plugin chains - Brilliant!

All topics on WaveLab 8 and WaveLab Elements 8
Post Reply
User avatar
toader
Member
Posts: 861
Joined: Fri Jan 14, 2011 1:37 am
Location: Denver, Colorado, USA
Contact:

Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by toader » Sun Apr 14, 2013 6:39 pm

This looks like a great feature... Great idea! So is rearranging order done by dragging the tabs?
Computer 1: Cubase 10.0.15, RME HDSPe AES (x2), RME HDSPe AIO (x1), Nvidia NVS 510 video card, Dell T7500 workstation with Intel Xeon X5690 (6 cores with hyperthreading) 3.47gHz, 24GB RAM, UAD-2 Quad, Windows 10 64-bit
Computer 2: Wavelab 9.5.40, RME HDSPe AIO, AMD Radeon RX 480 video, Dell XPS 8720 with Intel I7-7700 CPU (4 cores with hyperthreading) 3.6gHz, 24GB RAM, Windows 10 64-bit

Todd Loomis @ https://noiseradiationstudios.com

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2523
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by Arjan P » Sun Apr 14, 2013 7:16 pm

Yeah, it looks like a very useful addition - as many things I've seen so far in the videos! One thing I don't understand in this respect, is that in the Effects tab, you can select Clip, Track or Master plugin effects, but when Master is selected in the video I would expect the Master Section plugins to show. This doesn't happen in the video: see attached picture, where two effects are shown in the Master view, but not in the Master Section below it.. Am I missing something?
Attachments
WL8 Effects.png
Screenshot WL8 effects window
(306.42 KiB) Not downloaded yet
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 9.5.50 | Cubase 10.0 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

PG
Moderator
Posts: 6641
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by PG » Sun Apr 14, 2013 8:07 pm

"Master" is something new. This is a plugin chain that belongs to the montage, and "placed" at the montage's output. It is independent from the Master Section and could replace it. The idea is to have a kind of Master Section per Montage, hence to have everything needed in the montage, sort of "Total Recall".
Philippe

PG
Moderator
Posts: 6641
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by PG » Sun Apr 14, 2013 8:08 pm

So is rearranging order done by dragging the tabs?
Yes.
Philippe

User avatar
Justin P
Senior Member
Posts: 2410
Joined: Fri Aug 12, 2011 12:49 pm
Location: Milwaukee, WI USA
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by Justin P » Sun Apr 14, 2013 8:52 pm

PG wrote:"Master" is something new. This is a plugin chain that belongs to the montage, and "placed" at the montage's output. It is independent from the Master Section and could replace it. The idea is to have a kind of Master Section per Montage, hence to have everything needed in the montage, sort of "Total Recall".
Oh wow, this is amazing. So you no longer have to remember to save the master section settings with the montage?
Is there a sonic difference between using the master that is built in the montage and the main master section?

I've gotten used to a lot of the quirks with Wavelab 7, but reloading the master section manually for each session is one that I never got totally used to because sometimes when working quickly between montages, I would get paranoid that I didn't reload the right master before rendering the montage. This will help solve that I think.

Thank you!
https://www.mysteryroommastering.com/https://www.justincarlperkins.com/
https://www.facebook.com/groups/WaveLab/

iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD for OS and audio • MacOS 10.14.6

RME AES HDSPe, MUTEC MC-3+ Smart Clock USB, Grace m905, Grace m900

PG
Moderator
Posts: 6641
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:15 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by PG » Sun Apr 14, 2013 9:52 pm

So you no longer have to remember to save the master section settings with the montage?
This is still possible as before, but with the new Montage Master, this will be less used.
Is there a sonic difference between using the master that is built in the montage and the main master section?
No difference. The remaining interest of the Master Section is the possibility to use the Resampler plugin. ie. the Resampler plugin is a Master Section-only plugin.
Philippe

User avatar
Arjan P
Senior Member
Posts: 2523
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:28 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by Arjan P » Sun Apr 14, 2013 10:08 pm

PG wrote:The idea is to have a kind of Master Section per Montage, hence to have everything needed in the montage, sort of "Total Recall".
That is simply perfect! I was already sold to the new Wavelab (super clip, master transport, loudness functions), but this is a very very nice extra.
--- "If anyone owes it all to Bach, it's God" - Emil Cioran ---
SOFT: (All 64 bit) | WaveLab 9.5.50 | Cubase 10.0 | HALion 6.0 | Win10 Pro - SoundCloud
HARD: i7-950 | Asus P6TD | 30GB | Tascam DM-3200 | DigiMax48 | Midisport 8x8 - SoundByte Studio

Vocalpoint
Member
Posts: 722
Joined: Wed Dec 15, 2010 6:56 pm
Contact:

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by Vocalpoint » Mon Apr 15, 2013 4:42 pm

Arjan P wrote:That is simply perfect! I was already sold to the new Wavelab (super clip, master transport, loudness functions), but this is a very very nice extra.
Seems that I really gotta make an effort this year to "get" the Montage :oops:

VP
Bruce McDonald
Vocalpoint Studios
Calgary, AB Canada

simoncio

Re: Single window for plugin chains - Brilliant!

Post by simoncio » Sun Apr 21, 2013 2:56 pm

PG wrote:"Master" is something new. This is a plugin chain that belongs to the montage, and "placed" at the montage's output. It is independent from the Master Section and could replace it. The idea is to have a kind of Master Section per Montage, hence to have everything needed in the montage, sort of "Total Recall".
Thanx PG for the much appreciated feature! This will fit perfectly in my workflow.

Post Reply

Return to “WaveLab 8 | WaveLab Elements 8”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest