Page 1 of 1

Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Tue Feb 16, 2016 9:35 am
by LSlowak
Limitations of Audio Unit extensions

Dear all,

Below please find the summary of known issues / limitations when using Audio Unit extensions with Cubasis 1.9.8.

Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions
• Using multiple instances of an Audio Unit plug-in in a Cubasis project, or quickly switching between projects that contain Audio Unit instances can lead to AU instrument loading issues, instabilities, or render Cubasis unreliable.

We expect this iOS bug to be fixed by Apple sometime soon. If you encounter loading errors with Audio Unit instances please try to load these plug-ins manually using the “reload” button or quit and restart Cubasis to reload your project.

• Performing edits in a project that contains Audio Unit plug-ins during playback can lead to temporary timing issues. A workaround for this iOS related issue is planned to be released with the next Cubasis update.

• The maximum number of Audio Units that can be loaded in a project depends on the device in use. Memory and CPU limits can be exceeded by loading just a few Audio Unit instruments or effects, resulting in errors or stuttering during playback.

• Loading complex Audio Unit plug-ins can take some time, even on newer devices, since the process is comparable to loading a complete app inside Cubasis.

• If an Audio Unit plug-in fails to load, Cubasis might also become unresponsive or unreliable. If you encounter problems, please quit and restart Cubasis. Cubasis cannot compensate for issues caused by 3rd party Audio Unit plug-ins.

• Depending on the Audio Unit plug-in “state saving” might not be supported. As a result, plug-in parameters are reset to their default values every time a project is reloaded.


Best
Lars

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Fri Feb 19, 2016 12:53 pm
by PUMP
I don't have the option in my Cubasis is it because I don't have an app that is compatible?

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Fri Feb 19, 2016 8:22 pm
by LSlowak
Hi Pump,

Audio Unit extension requires iPad Mini 2, iPad 4 or newer model and iOS 9.
Next to this a compatible AU instrument/effect is required to be installed.

Best,
Lars

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Fri Feb 19, 2016 11:43 pm
by PUMP
Ok that's the problem I have the iPad pro but I know now I don't have any compatible apps

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Fri Mar 25, 2016 12:30 pm
by Plan9
Hi,
The Arturia iSem is a AU App.

My Apps, Animoog, Nanolog, Nave, iSpark, iProphet, iMS 20, iMPCPro, SampleTank, SMPLayer. All have interapp audio but no AU.

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Wed Jul 06, 2016 5:32 pm
by bigcatrik
There's a free AU synth on the app store called Bassalicious. There's an IAP to upgrade the synth but the free version (with one oscillator) is fully functional as an AU if you want to test out AU functioning in Cubasis without paying anything.

I, too, own a bunch of iOS synths but none have upgraded to AU.

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon Aug 29, 2016 9:58 am
by Applelover
Hi Lars,

Thanks for the update.

I've had problems with the iOS audio aswell, is there anything that you suggest me doing in order to fix that, as a temporary solution?

Thanks in advance.

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon Aug 29, 2016 11:23 am
by LSlowak
Hi Applelover,

Please specify more in detail, what problems you've experienced.

Thanks
Lars

Re: Cubasis 1.9.8 - Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Tue Dec 06, 2016 12:03 am
by focin123
Applelover wrote:Hi Lars,

Thanks for the update.

I've had problems with the iOS audio aswell, is there anything that you suggest me doing in order to fix that, as a temporary solution?

Thanks in advance.
Is that fixed or not yet? i am getting same error if you have fixed it then please suggest me the same way to get it done!
InfantigoPiercingFordyce

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Tue Dec 06, 2016 11:02 am
by LSlowak
Hi focin123,

Please specify more in detail what problems you've experienced, so I'm able to comment.
Here is a guide how to report issues: viewtopic.php?f=183&t=105096

Thanks
Lars

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon May 08, 2017 3:45 am
by Alastair10538
IMG_1334.PNG
(634.94 KiB) Not downloaded yet
Please help

I've just seen the disclaimer so I now know it's an older issue

But I risk losing a track I've spent months on

Any way of taking off Amazing Noises Limiter so I can get my track back

I use iPad Pro and latest IOS, all up to date

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon May 08, 2017 9:44 am
by LSlowak
Alastair10538 wrote:
IMG_1334.PNG
Please help

I've just seen the disclaimer so I now know it's an older issue
But I risk losing a track I've spent months on

Any way of taking off Amazing Noises Limiter so I can get my track back
I use iPad Pro and latest IOS, all up to date
Hi,

Please specify your problem more in detail.
Does the project fails to load (also if you wait a moment)?

Best,
Lars

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon May 08, 2017 10:30 am
by Alastair10538
Yes the project fails to load totally, it just hangs indefinitely ☹️☹️☹️☹️☹️

I've tried deleting the AU apps (I presume I've gone over the 'threshold' max no of AUs in a project, I wasn't aware there was an issue or a limit until the problem occurred and then I found this post) but this doesn't work either

Also tried hard re-start of the Ipad, but this doesn't work either

Any ideas, how I can just get into the project and then I would remove or turn off all the AU effects....?

Alastair

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon May 08, 2017 3:25 pm
by LSlowak
Alastair10538 wrote:Yes the project fails to load totally, it just hangs indefinitely ☹️☹️☹️☹️☹️

I've tried deleting the AU apps (I presume I've gone over the 'threshold' max no of AUs in a project, I wasn't aware there was an issue or a limit until the problem occurred and then I found this post) but this doesn't work either

Also tried hard re-start of the Ipad, but this doesn't work either

Any ideas, how I can just get into the project and then I would remove or turn off all the AU effects....?

Alastair
Hi Alastair,

Please have a look at the private message I've sent you.

Thanks,
Lars

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Wed May 10, 2017 1:56 pm
by Alastair10538
Just to say Lars and the guys resolved my problem (superheroes!) with minimum of fuss and maximum of great customer service attitude!

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Wed Sep 20, 2017 6:33 pm
by Wizik
Hi Lars

I’ve also got the same problem as Alastair10538 and didn’t realise there was a limit to the amount of aus’ you could use on a project. Subsequently my project won’t load and crashes cubasis after a short while.

Is there anyway to rescue the project?

Thanks

Glenn

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Thu Sep 21, 2017 11:48 am
by LSlowak
Wizik wrote:
Wed Sep 20, 2017 6:33 pm
Hi Lars

I’ve also got the same problem as Alastair10538 and didn’t realise there was a limit to the amount of aus’ you could use on a project. Subsequently my project won’t load and crashes cubasis after a short while.

Is there anyway to rescue the project?

Thanks

Glenn
Hi Glenn,

Please upload the project to Dropbox or similar and let me have the download link via private message.

Thanks,
Lars

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon Jul 23, 2018 1:57 am
by SlowPoke
I have about ten AU apps (fully paid) and all are AU compatible, yet only TWO show up in Cubasis 2.5. I’m running iPad 5G on iOS 11. Please help, because this is getting VERY frustrating! Is there a folder I can drop these apps into so Cubasis can see them?

Re: Limitations of Audio Unit extensions

Posted: Mon Aug 06, 2018 4:38 pm
by LSlowak
SlowPoke wrote:
Mon Jul 23, 2018 1:57 am
I have about ten AU apps (fully paid) and all are AU compatible, yet only TWO show up in Cubasis 2.5. I’m running iPad 5G on iOS 11. Please help, because this is getting VERY frustrating! Is there a folder I can drop these apps into so Cubasis can see them?
Hi SlowPoke,

Thanks for your message.

Cubasis is fully compatible with Audio Unit and Audio Unit MIDI.
So far we are unaware of issues, where AU apps did not show up properly.

Please create a new topic and let us have more details about your issue.
Please follow this scheme to report the problem: https://www.steinberg.de/forums/viewtop ... d7b7f0e6a7

Best,
Lars