Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post Reply
deekod
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jun 30, 2019 10:35 pm
Contact:

Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by deekod » Wed Jul 03, 2019 1:09 pm

Hi,

I have a roland v-drum kit which I use to trigger kits in IOS via midi. I am having trouble configuring the hi hat when using the micro kit.

Whenever i select a midi note for the pedal, the same note is used for the hi hat cymbal? I don't have the same issue in X Drummer or Garageband.

Any tips on how to resolve?

Also, does anyone know if there are plans to extend the drum kit range in micro kit?

Many thanks.

Derek.

deekod
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jun 30, 2019 10:35 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by deekod » Mon Jul 29, 2019 1:12 pm

bump

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2842
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by LSlowak » Wed Jul 31, 2019 3:19 pm

Hi deekod,

Unfortunately we're not equipped with a Roland V drum kit to give the issue a repro.
However I would expect that you should be able to configure the Roland V drum kit accordingly?!

If helpful, I'm able to have Roland equipped with a Cubasis promo code to give the topic a short check.

Best wishes,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

deekod
New Member
Posts: 10
Joined: Sun Jun 30, 2019 10:35 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by deekod » Fri Aug 02, 2019 12:59 pm

Thanks Lars, the issue applies only to Cubasis, I am now using drum perfect pro also without issue.
Not sure what you mean re: promo code etc?
The would appear to be that Cubasis micro kit uses the same midi note for both hi hat and pedal, is there a way for users to change this?
Kindest regards,
Derek.

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2842
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by LSlowak » Tue Aug 06, 2019 1:15 pm

Hi Derek,

Thanks for your message.

Our drum kits included in MicroSonic or MiniSampler and the Classic Machines instrument come with one sample per key, no double allocations/same midi notes for separate keys here.

Did you tested the behaviour with separate Cubasis drum kits?

MicroSonic
- AM drum kits, several. non-AM drum kits
MiniSampler
- AM drum kits
Classic Machines
- several drum machine kits

If the problem persists, I'd suggest to check back with Roland regarding the issue.
As mentioned before, I'm able to have Roland equipped with a promo code to freely install Cubasis for testing purposes.

Hope that helps!

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

Marshall
New Member
Posts: 24
Joined: Thu Jan 20, 2011 11:03 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by Marshall » Sun Aug 11, 2019 9:57 pm

I have similar problems with V-drums (TD12) and Cubasis. The wrong samples are triggered from the hi-hat, so I get kick or floor tom. Works perfect in Cubase Pro 10. Furthermore, when I import a Cubasis project into Cubase the wrongly triggered samples turn out correct, so hi-hat Will be hi-hat. Annoying.
MacOS 10.11.6, Mac Pro 2 x 2.93 GHz Quad-Core Intel Xeon 16 GB RAM, MacBook Pro (late 2013) 2.3 GHz Intel Core i7 16 GB RAM, RME Fireface 800 x3, Cubase Pro & Nuendo latest versions.
iPad Air & iPad Pro 11” with UR RT4 and Cubasis 2.7

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2842
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by LSlowak » Mon Aug 12, 2019 4:23 pm

Marshall wrote:
Sun Aug 11, 2019 9:57 pm
I have similar problems with V-drums (TD12) and Cubasis. The wrong samples are triggered from the hi-hat, so I get kick or floor tom. Works perfect in Cubase Pro 10. Furthermore, when I import a Cubasis project into Cubase the wrongly triggered samples turn out correct, so hi-hat Will be hi-hat. Annoying.
Hi Marshall,

Please let us have the more information about the exact steps that led to the issue.


Thanks
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

Marshall
New Member
Posts: 24
Joined: Thu Jan 20, 2011 11:03 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by Marshall » Wed Sep 04, 2019 6:41 pm

Sorry for late answer... The exact steps are as described above. And below:
I connect from the TD12 brain to a UR-RT4 sound card and then to an iPad with the latest Cubasis. I then use any of the internal drum sound capable plugs, including the classic drum machines.
I then save the project on iCloud and import into Cubase Pro 10 10.0.30.
Then I play the project and use BFD 3.3.0 build 43 for drum module and use a TD12 map inside BFD.
MacOS 10.11.6, Mac Pro 2 x 2.93 GHz Quad-Core Intel Xeon 16 GB RAM, MacBook Pro (late 2013) 2.3 GHz Intel Core i7 16 GB RAM, RME Fireface 800 x3, Cubase Pro & Nuendo latest versions.
iPad Air & iPad Pro 11” with UR RT4 and Cubasis 2.7

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2842
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by LSlowak » Fri Sep 06, 2019 8:49 am

Hi Marshall,

Could the issue be related to the fact, that some of the kits included do not follow the GM scheme?
Please give it a try to load the "Studio Kit" included in MicroSonic, and let us know about your results.

Thanks,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

Pigsy
New Member
Posts: 1
Joined: Thu Sep 26, 2019 1:59 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by Pigsy » Thu Sep 26, 2019 9:13 pm

I have exactly the same issue in Cubasis using Alesis Nitro v-drums. A kick or floor tom sound when opening the hi hat on almost every kit. On the “studio kit” and a couple others it’s a clave type sound.

Thanks
Peter.

Zarg
New Member
Posts: 5
Joined: Wed Mar 20, 2019 11:11 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by Zarg » Sun Nov 24, 2019 4:54 am

I have the same issue using the Roland Hd-3 V Drums with Groove Agent SE5 in Cubase Pro 10. When I open the preset studio kit I also get a kick or tom sound layered with the hi hat. Please can someone let me know is there a preset for Roland HD-3 drums and Groove Agent? Is there a step by step guide on how to map V drums /midi hi hats on Groove agent?

User avatar
LSlowak
Steinberg Employee
Posts: 2842
Joined: Thu Aug 08, 2013 12:36 pm
Contact:

Re: Triggering Drums in Cubasis with V Drum Kit

Post by LSlowak » Wed Nov 27, 2019 11:07 am

Zarg wrote:
Sun Nov 24, 2019 4:54 am
I have the same issue using the Roland Hd-3 V Drums with Groove Agent SE5 in Cubase Pro 10. When I open the preset studio kit I also get a kick or tom sound layered with the hi hat. Please can someone let me know is there a preset for Roland HD-3 drums and Groove Agent? Is there a step by step guide on how to map V drums /midi hi hats on Groove agent?
Hi Zarg,

This ist the Cubasis for iPad forum.
Please make sure to post your topic to the Groove Agent and/or Cubase forum.

Best,
Lars
Lars Slowak - Project Management & Team lead Cubasis
Steinberg Media Technologies GmbH
Hamburg, Germany
Check out Steinberg on YouTube, Twitter and Facebook

Post Reply

Return to “Cubasis”

Who is online

Users browsing this forum: bill28540 and 6 guests