Wavelab6 problem with 'invert phase'

For users of legacy Steinberg Wavelab software
Post Reply
Branvelen
New Member
Posts: 1
Joined: Fri May 02, 2014 12:01 pm
Contact:

Wavelab6 problem with 'invert phase'

Post by Branvelen » Fri May 02, 2014 12:17 pm

Hi,

I work with a lot of old recordings. A few of them happen to be unphased and until now I have used the option 'Invert phase' with no problem at all. It worked well and you could hear how the quality had really improved.

But since recently, when I deal with unphased recordings it is like nothing is changing after nevertheless following exactly the same process?!

Could someone tell me what could have happened, please?

Thanks a lot

bob99
Senior Member
Posts: 1861
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Wavelab6 problem with 'invert phase'

Post by bob99 » Mon Jun 16, 2014 9:21 pm

You can see if invert phase is working by zooming into the waveform and toggling the invert phase. It should flip vertically. I doubt that it's just stopped working. Your experience with it in the past might have had more to do with a particular recording and how it's playing through your system. AFAIK there's no way to know which phase is "right" unless you have the original recording from which your vinyl, file, or analog copy was made.
Windows 7, Windows XP

bob99
Senior Member
Posts: 1861
Joined: Fri Jan 07, 2011 2:49 am
Contact:

Re: Wavelab6 problem with 'invert phase'

Post by bob99 » Mon Jun 16, 2014 9:55 pm

Having said that, ability to hear inverted phase is controversial, so it might be worth running blind tests on different systems and speakers/headphones.
Windows 7, Windows XP

Post Reply

Return to “Older Wavelab versions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest