ICONICA Standard Celli anomalies...

All topics on VST Sound Instrument Sets, VST Sound Loop Sets and Sequel Content Sets
Post Reply
User avatar
gesslr
Junior Member
Posts: 59
Joined: Wed Dec 11, 2013 2:31 am
Contact:

ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by gesslr » Tue Jul 03, 2018 3:29 am

Can anyone verify this?

1-Load Iconica Celli Standard
2-Staccato, Pizz, and Marc articulations play as expected. The velocity meter shows the velocity with which the key is struck, the sound changes accordingly, etc.
3-Sus, Leg, and Trim articulations seem to have only one velocity layer. It's identified as 'p' on the velocity meter (though I'm not sure it is) and stays there (with no sound change) no matter how hard or soft the key is struck. I also often get an electronic clicking sound with each key strike with these three articulations.

Anybody else experience the same?

FWIW, the sound of the library is gorgeous based on the little bit I've done so far. Lack of install instructions and things like this are a bit worrisome.

G
Formerly user "nke"

12 core MacPro 2.66GHZ | 64 GB RAM | OS 10.12.6 | CUBASE 9.5.10 | LOGIC 10.3.3 | StudioOne 3.5.4 | MOTU Interfaces | Way Too Many Plug-ins |

http://www.soundwaremedia.com
FB: geo.napier3
@gesslr via Twitter

User avatar
gesslr
Junior Member
Posts: 59
Joined: Wed Dec 11, 2013 2:31 am
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by gesslr » Tue Jul 03, 2018 3:51 am

Also experiencing the same kinds of things with some of the Horns presets in the Brass library...unresponsive velocity attributes, clicking on key down, etc. I've changed Halion's internal settings so as to increase the amount of RAM available for pre-loading samples, but it doesn't seem to have done anything noticeable to improve the situation...
Formerly user "nke"

12 core MacPro 2.66GHZ | 64 GB RAM | OS 10.12.6 | CUBASE 9.5.10 | LOGIC 10.3.3 | StudioOne 3.5.4 | MOTU Interfaces | Way Too Many Plug-ins |

http://www.soundwaremedia.com
FB: geo.napier3
@gesslr via Twitter

-steve-
External Moderator
Posts: 7775
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by -steve- » Tue Jul 03, 2018 4:15 am

Those are the defaults. Sustains and legatos, for example, use modulation instead of velocity.

The defaults can be reconfigured via the Dynamics Controller drop down menu, and can be controlled by modulation, velocity, or pretty much any controller available.
Attachments
2018-07-02 22_12_10-Window.png
(106.67 KiB) Not downloaded yet
2018-07-02 22_11_26-Window.png
(88.02 KiB) Not downloaded yet
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions available.
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
Macbook Pro 2011 | Mac OS 10.11

User avatar
gesslr
Junior Member
Posts: 59
Joined: Wed Dec 11, 2013 2:31 am
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by gesslr » Thu Jul 05, 2018 12:45 pm

-steve- wrote:
Tue Jul 03, 2018 4:15 am
Those are the defaults. Sustains and legatos, for example, use modulation instead of velocity.

The defaults can be reconfigured via the Dynamics Controller drop down menu, and can be controlled by modulation, velocity, or pretty much any controller available.
Ach. Of course. Thank you!

Are you experiencing any clicking on key down?
Formerly user "nke"

12 core MacPro 2.66GHZ | 64 GB RAM | OS 10.12.6 | CUBASE 9.5.10 | LOGIC 10.3.3 | StudioOne 3.5.4 | MOTU Interfaces | Way Too Many Plug-ins |

http://www.soundwaremedia.com
FB: geo.napier3
@gesslr via Twitter

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2675
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by raino » Thu Jul 05, 2018 10:06 pm

I've found that often it seems like Iconica isn't responding to velocity (or whatever) when it really is.

The problem (for me) is that the controls, vel meter, etc. are displayed for the 'selected' articulation. This is not necessarily the same as the currently playing articulation.

I wish when the played articulation changes that the selected articulation changed with it. You'd also need to be able disable this behavior for the odd occasion you want the selection & playing to be independent (although I have a hard time thinking of when, if ever, I'd want to do that).
Last edited by raino on Thu Jul 05, 2018 10:10 pm, edited 1 time in total.
rodger

Cubase Pro 9.5.30, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

User avatar
raino
Senior Member
Posts: 2675
Joined: Tue Dec 21, 2010 2:41 am
Location: San Francisco
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by raino » Thu Jul 05, 2018 10:09 pm

gesslr wrote:
Thu Jul 05, 2018 12:45 pm
Are you experiencing any clicking on key down?
Yes, but it is infrequent and I can't reproduce it. No pattern to it that I can tell.
rodger

Cubase Pro 9.5.30, Win7 Home Premium 64bit (downgraded after disastrous Win10 upgrade), Halion6, BFD3, GPO, Komplete Ultimate 9, Waves Gold, Misc. other

i7 4771 Haswell Processor 3.5GHz, ADK LGA1150, 16GB RAM, GeForce GTX970, RME Fireface 400, 2x UAD-2

The Good Doctor
New Member
Posts: 2
Joined: Mon Jul 09, 2018 1:04 am
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by The Good Doctor » Tue Jul 10, 2018 3:30 am

Having the same problems as gesslr...

I have MIDI input coming into Cubase from an algorithmic composition program. I have four velocity zones which do not work for the Sus. Leg. and Trem. The dynamics control is set on velocity and the velocity values are in the MIDI track but no change in articulation volume. Switching back to Modulation does not work either (I am sending a value of 90 on the mod wheel which is also recorded in the MIDI track.).

-steve-
External Moderator
Posts: 7775
Joined: Wed Dec 15, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by -steve- » Tue Jul 10, 2018 5:26 am

There must be some error on your side- these things are working as they should.

Note that there are three click zones for each articulation tile. Hover the mouse over them to see their tooltips, and make sure that the articulation you're editing is actually the one you think you're editing. :)
Cubase Pro, Nuendo, and Dorico Pro; latest versions available.
Windows Pro 10 | i7-3770k | GA-77x-UD5h | 32 Gb | UR-RT2 | MOTU Ultralite mk3 hybrid
Macbook Pro 2011 | Mac OS 10.11

The Good Doctor
New Member
Posts: 2
Joined: Mon Jul 09, 2018 1:04 am
Contact:

Re: ICONICA Standard Celli anomalies...

Post by The Good Doctor » Tue Jul 10, 2018 9:47 pm

Thanks steve...I've got to watch that little white box around the articulation editor!

I'll see how it works. The strings cover a wide velocity range and I have had to adjust vel. zones downward in my program to more closely match the strings.
Again, thanks

Post Reply

Return to “VST Sound Instrument Sets and Content Sets”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest